S-a dovedit științific: pizza ne face fericiți
În fiecare zi, facem multiple alegeri, iar pe multe dintre acestea le facem din impuls, fără să ne gândim prea mult la ele. De obicei, asta poate fi un lucru bun; dacă am petrece prea mult timp în fiecare zi evaluând fiecare decizie pe care trebuie să o luăm, am face foarte puțin din ceea ce ne propunem. Dar, uneori, neconsiderarea opțiunilor noastre și a consecințelor lor poate avea efecte neașteptate. Acest lucru este valabil mai ales când vine vorba de nutriție.
Suntem deja conștienți de impactul pe care alegerile noastre alimentare îl au asupra sănătății noastre fizice. Dar ceea ce s-ar putea să nu realizăm este faptul că alegerile noastre alimentare au, de asemenea, un impact asupra fericirii noastre. Nu vorbim doar despre fericirea instantanee (și de scurtă durată) care vine din satisfacerea unor pofte de moment. Vorbim despre fericirea de durată, care derivă din stilul de viață sănătos și care include, printre altele, o alimentație bogată în toți nutrienții necesari organismului.
Cercetările sugerează că alegerile alimentare sănătoase, cum ar fi consumul de fructe și legume, au beneficii nu numai fizice, ci și mintale și ar putea avea un impact pozitiv asupra stării noastre de bine.
Acest punct de vedere pare să contrasteze, însă, cu credința conform căreia alimentele bogate în calorii, zahăr sau grăsimi au un gust mai bun, ne fac mai fericiți și pot atenua o dispoziție negativă. Când vine vorba de mâncare, oamenii fac de obicei o asociere spontană „nesănătos = gustos” și presupun că ciocolata este un stimulent mai eficient al bunei dispoziții decât un măr. Așa să fie oare?
Cercetătorii în domeniul alimentației, mass-media și nutriționiștii se concentrează în principal pe aspectele negative ale comportamentului alimentar, cum ar fi restricționarea anumitor alimente, numărarea caloriilor și dietele stricte. Cu toate acestea, studiile au arătat că dietele și alimentația restricționată sunt adesea contraproductive și pot chiar spori riscul de creștere în greutate pe termen lung și apariția unor tulburări de alimentație.
O nouă perspectivă promițătoare implică o trecere de la alimente privite ca simplă hrană pentru corp la o viziune pozitivă și centrată pe bunăstarea generală pe care acestea ne-o pot oferi. În acest context, putem asista la o schimbare de paradigmă de la „hrana ca sursă de sănătate fizică” la „hrana ca sursă de bunăstare”. Aceasta nu înseamnă că ar trebui să facem excese alimentare, dar nici să ne refuzăm mici plăceri culinare, ci să găsim un echilibru între mâncarea “hedonistă” și cea sănătoasă.
De ce pizza ne poate face (mai) fericiți
Creierul nostru este proiectat să-și dorească alimente bogate din punct de vedere caloric; este un instinct de supraviețuire din care (încă) nu am evoluat.
De aceea, uneori simplul gând la o pizza savuroasă ne face rapid mai fericiți. Creierul asociază consumul unor astfel de alimente cu o stare de siguranță: organismul își poate lua doza de energie pentru o bună funcționare și se instalează în același timp și starea de sațietate. În plus, papilele gustative sunt delectate cu felurite arome, așa că e lesne de înțeles de ce pizza ne poate face mai fericiți.
Carbohidrații sunt esențiali pentru producerea de serotonină, supranumită și hormonul fericirii. Pizza este bogată în carbohidrați, așa că putem spune că poate influența pozitiv starea de spirit.
Nutriționiștii recomandă, de asemenea, să includem alimentele cu triptofan în dieta noastră pentru a face ca producția de serotonină să fie cât mai eficientă posibil. Alimentele care sunt surse bune de triptofan sunt: carnea de pasăre, somonul, spanacul și ouăle. Deci, ce ai zice de o pizza cu topping de pui pentru o extra doză de “fericire”?
Într-un studiu surprinzător, cercetătorii au descoperit că desenarea unei felii de pizza îi face pe subiecți mai fericiți. Printre desene s-au numărat și plăcinte, prăjituri, căpșune sau ardei, însă cei care au ilustrat o pizza au simțit o creștere a bunei dispoziții cu 28%. Acest procentaj a fost mai mare decât al oricărui alt grup de alimente.
Așadar, s-a dovedit că pizza este o sursă de fericire în toate formele sale, fie că este consumată, desenată, mirosită sau doar imaginată. Alege-ți rețeta preferată și savureaz-o până la ultima felie pentru o stare de spirit mai bună ca oricând!