Pizza: fast-food sau mancare sofisticata?
Multi plaseaza pizza in categoria fast-food si o considera o mancare nesanatoasa, bogata in carbohidrati si lipsita de alti nutrienti necesari organismului.
Pizza nu iti vine adesea in minte cand te gandesti la alimente sanatoase. De ce? Cu restaurante de tip fast-food care servesc de cele mai multe ori pizza congelata si restaurante care servesc pizza asezonata cu bucati de carnati, felii de pepperoni si straturi abundente de branza, nu este de mirare de ce acest fel de mancare italian capata o reputatie proasta. O pizza cu blat subtire cu bucati de nuca si para, rucola si smochine presarata cu mozzarella si branza brie ar intra oare in aceeasi categorie?
Daca luam in considerare strict semnificatia termenului “fast-food”, adica mancare preparata rapid, atunci putem considera ca pizza se incadreaza in aceasta categorie, intrucat nu necesita un timp foarte indelungat de preparare. Daca ne gandim, insa, la ingredientele folosite si la calitatile lor nutritionale, atunci pizza nu este deloc un aliment de tip “ fast food”.
Care sunt beneficiile consumului de pizza?
Sa nu uitam ca unul dintre ingredientele principale din pizza sunt roșiile, care sunt o sursa excelenta de antioxidanti, fibre, vitamine si minerale. Acestea au numeroase beneficii, fiind adesea recomandate de catre nutritionisti in curele de scadere a colesterolului si in programele de pierdere in greutate. In plus, s-a descoperit ca pizza poate contine o concentratie mare de antioxidanti datorita evaporarii apei din rosii in timpul prepararii.
Ceapa este un alt ingredient des folosit la prepararea pizzei si a sosului de rosii, care o acompaniaza de cele mai multe ori. Ceapa este bogata in vitamine si, de asemenea, se stie ca scade nivelul zaharului din sange, contribuind la prevenirea diabetului.
Cele mai multe sortimente de pizza contin branza, iar produsele lactate sunt surse excelente de calciu, proteine si grasimi. Calciul ajuta la mentinerea oaselor puternice si la prevenirea osteoporozei.
Desigur, proprietatile nutritionale depind foarte mult de ingredientele folosite ca topping. Pizza este un aliment complet si face parte din dieta mediteraneana, cunoscuta ca fiind una dintre cele mai sanatoase din lume. Pizza contine o gama larga de nutrienti, printre care carbohidrati, proteine, vitamine si grasimi, iar aportul caloric al unei portii medii este de aproximativ 300 de grame. Margherita cu rosii si mozzarella are aproximativ 815 calorii. Cea mai putin calorica este Marinara, cu aproximativ 720 de calorii, in timp ce la capatul opus se afla pizza Quatro Formaggi (cu patru tipuri de branzeturi) care consta in aproximativ 990 de calorii.
Cum alegem o pizza sanatoasa
Pizza artizanala gatita la cuptor cu lemne nu doar ca are un gust mai bun, ci este si mai sanatoasa. Adesea, toppingurile includ ingrediente de o mai buna calitate, care garanteaza ca pizza dumneavoastra va fi plina de vitamine si cu mult mai putini aditivi nesanatosi pe care ii contin mancarurile procesate.
Pizza la cuptorul cu lemne se gateste mult mai repede si retine mai multi nutrienti sanatosi si antioxidanti. Timpii mai lungi de gatire cu alte tipuri de cuptoare pot reduce acesti nutrienti valorosi, reducând valoarea nutritiva generala a pizzei.
In plus, blatul de pizza realizat cu faina integrala este mai sanatos decât cel din faina alba, deoarece contine cereale integrale si fibre, care sunt digerate mai lent si au multe beneficii pentru organism.
Avand la dispozitie atat de multe sortimente si ingrediente variate, este foarte simplu sa facem alegeri sanatoase, chiar si cand vine vorba despre pizza. Asa cum am vazut, aceasta se poate transforma cu usurinta intr-o mancare sofisticata si sanatoasa, pe care sa o putem servi in multiple ocazii, fara sa ne simtim vinovati.