O masa colorata pentru o viata sanatoasa: Dieta curcubeu
Multi dintre noi ne confruntăm de mai multe ori pe zi cu aceeasi dilema: ce sa mancam.
Pentru cei mai gurmanzi dintre noi, “pofta” dicteaza deseori alegerile culinare. E de inteles, cine ar putea spune nu unei delicioase felii de pizza, unui hamburger suculent sau unui tort cu ciocolata?
Dincolo de satisfacerea unei “placeri vinovate”, trebuie sa tinem cont si de nevoia de nutrienti a organismului nostru. Nu intotdeauna mancarurile care par apetisante sunt si sanatoase, sau bogate in toti nutrientii necesari.
Este unanim acceptat de cercetatorii din domeniul nutritiei ca avem nevoie de o dieta variata si ca o modalitate de a face acest lucru este sa consumam alimente de toate culorile curcubeului. Dar este culoarea cel mai bun ghid pentru a obtine toti nutrientii de care avem nevoie?
Dieta mediteraneana, care contine o multime de fructe, legume si grasimi sanatoase(cum ar fi uleiul de masline extravirgin) este considerata drept una dintre cele mai sanatoase din lume. In plus, nu e de mirare ca cei care adopta un astfel de regim alimentar sunt si foarte longevivi (media de varsta ajungand pana la 90 de ani).
Nu este o simpla coincidenta ca aceasta dieta atat de laudata consta in alimente de culori diferite. Acest lucru se datoreaza faptului ca fructele si legumele contin mii de compusi naturali numiti fitonutrienti, inclusiv carotenoide si flavonoide, care au numeroase beneficii pentru sanatate.
Culorile legumelor si ale fructelor (inclusiv cele oleaginoase) ne indica beneficiile lor specifice pentru sanatate- fiecare culoare corespunde diferitilor fitonutrienti. Deci, cu cat mananci mai multe culori, cu atat mai bine.
Sursa: Adobe Stock
De ce e bine sa mancam fructe si legume cat mai colorate?
Roșu
Antioxidanții numiti licopen si antocianina sunt responsabili pentru culoarea alimentelor roșii, multe dintre acestea avand si un conținut ridicat de vitamina C.
Licopenul distruge radicalii liberi din organism, scazand riscul de cander, iar studiile asupra antocianinei au aratat ca proprietatile sale antioxidante si antiinflamatoare pot scadea riscul de diabet, boli cardiovasculare, artrita sau boli cognitive.
Oranj
Morcovii, cartofii dulci, dovlecii, caisele, papaya sunt cateva dintre alimentele oranj ce contin cantitati importane de beta-caroten, care se transforma in vitamina A in organism. Vitamina A este un antioxidant puternic care poate stimula sistemul imunitar, avand, de asemenea, un rol important în sanatatea ochilor.
Majoritatea alimentelor oranj sunt bogate in beta-caroten, mai putin portocalele, care contin insa o cantitate mare de vitamina C.
Galben
Multe alimente galbene sunt, de asemenea, bogate in beta-caroten, cum ar fi sfecla aurie, ardeiul gras galben, dovleceii de vara si porumbul. Dar nu aici se termina beneficiile nutritionale ale acestora.
Unele alimente galbene, cum ar fi ardeiul gras galben si lamaile, au cantitati mari de vitamina C si luteina, care s-a descoperit ca stimuleaza activitatea cognitiva si creste dopamina, care poate ajuta la prevenirea depresiei.
Alte fructe galbene, cum ar fi bananele, contin potasiu, iar ananasul contine o concentratie mare de vitamine B.
Verde
Plantele sau ierburile cu frunze verzi, cum ar fi rucola si spanacul, sunt pline de clorofila, o substanta fitochimica antiinflamatoare, care echilibreaza nivelul insulinei și ajuta la detoxifierea organismului.
Varza, cresonul de gradina (cunoscut si sub numele de piper de gradina), broccoli, avocado sunt, de asemenea, pline de nutrienti, inclusiv de acid folic si fier.
Multe legume si fructe verzi (da, avocado este un fruct!), pot fi consumate crude, in acest fel evitand si pierderea de nutrienti prin gatire.
Albastru, indigo si violet
Alimentele albastre si violet, inclusiv afinele, au un continut ridicat de pigment vegetal numit antociani, care este asociat cu scaderea riscului de boli cardiace si de diabet de tip doi.
Acesta este prezent in multe alte fructe si legume de aceasta culoare, inclusiv in vinete, varza rosie, prune, cartofi dulci violet, sparanghel mov, porumb albastru, morcovi violet, dude sau mure.
Gandeste-te acum la dieta ta zilnica si la alimentele pe care le consumi de obicei in timpul saptamanii. Mananci suficiente fructe si legume? Dar proteine si grasimi sanatoase? Ai si un aport optim de fibre? Consumi alimente cat mai variate, bogate in fitonutrienti?
Urmarind culorile pe care le ai in farfurie, iti poti regla cu usurinta alimentatia, pentru o functionare optima a organismului. “Curcubeu pe cerul gurii” nu este o simpla figura de stil!