O incursiune în jurul lumii: rețete inedite de pizza

O incursiune în jurul lumii: rețete inedite de pizza

 

Pizza este  un fel de mâncare extrem de popular pretutindeni în lume. Combinația simplă de aluat, sos și brânză reprezintă o industrie de aproximativ 32 de miliarde de dolari pe an. Peste 5 miliarde de pizza sunt vândute în întreaga lume în fiecare an și se estimează că se mănâncă 350 de felii în fiecare secundă. În timp ce 3 miliarde dintre aceste pizza sunt vândute doar în America, există însă o mulțime de pizza vândute în restul lumii, iar unele dintre acestea sunt cu totul aparte. 

 

Fiecare țară și-a pus amprenta gastronomică asupra rețetelor tradiționale de pizza, adaptându-le local și creând astfel propriile rețete inedite. 

 

Iată 5 feluri de pizza unice din întreaga lume: 




  1. Turcia 

 

Lahmacun este o rețetă de pizza reinterpretată, servită în Turcia. Carnea de vită, de miel sau o combinație a acestora, la care se adaugă condimente puternice, este întinsă pe un aluat subțire. Nu veți găsi brânză în această rețetă, dar veți găsi un amestec delicios de pătrunjel și ceapă roșie. În mod tradițional, aluatul se rulează cu mâinile și se adaugă suc de lămâie, care aduce o notă aparte, răcoritoare. 



  1. Spania

 

Versiunea de pizza din Spania este perfectă pentru tapas. Tapas sunt mici gustări vândute (sau în anumite locuri oferite gratuit) alături de băutura, în restaurantele din Spania. Acestea pot fi servite simple, ca o gustare sau aperitiv, sau pot fi combinate pentru a forma un meniu complet. 

Coca are o formă mică și ovală și poate fi asezonată atât cu toppinguri dulci, cât și sărate. Blatul poate conține fructe confiate, muguri de pin, cârnați spanioli, ceapă caramelizată, ardei roșu, o varietate de legume, pește, zahăr, citrice sau anason. 


  1. Suedia 

 

În Suedia, nu e deloc surprinzător să găsești chiftele tradiționale suedeze pe pizza, dar există o mulțime de alte ingrediente care poate că te vor face intriga. Pe pizza poate fi găsită orice combinație de ingrediente, precum arahide, banane, pui, pudră de curry, rață sau coacăze negre. În locul unui sos tradițional Marinara, sosul Béarnaise este o baza populară pentru pizza în Suedia.


  1. Liban 

 

În Liban sau Siria s-ar putea să nu găsiți pizza tradițională, dar veți găsi manakish, cunoscut și sub numele de mangish sau manaeesh. Acesta este un fel de mâncare popular și poate fi servit ca mâncare stradală, dar există și în multe tipuri de restaurante, inclusiv în cele selecte. Aluatul este moale și fraged, dar în loc de mozzarella sau provolone, veți găsi kashkwan sau akawi, niște brânzeturi populare în acea regiune. Pentru toppingurile de carne, se folosesci în general pui sau carne tocată de miel. De asemenea, crusta este acoperită cu cimbru proaspăt, ceapă, chimen, iaurt și ulei de măsline. Sună delicios, nu? 



  1. Mexic 

 

Adevărata pizza mexicană se numește „tlayuda” și este făcută cu tortillas uriașe din făină, acoperite cu untură, piure de fasole, queso proaspăt, sos chilly și uneori carne și avocado. Un vis devenit realitate dacă îți plac atât tacos-urile, cât și pizza! Rețeta este din Oaxaca iar tortillas sunt făcute manual si prăjite pe pietre mari. Deloc surprinzător, aceasta este una dintre cele mai gustoase mâncăruri din Mexic.

 

Dacă ți-am făcut poftă de o pizza bună, în meniul nostru vei găsi felurite tipuri de pizza, de la rețete tradiționale, la toppinguri deosebite, cu nuci, fistic, smochine sau pere. Comandă acum și răsfață-ți papilele gustative cu un festin culinar!