4 mituri demontate despre pizza

4 mituri demontate despre pizza

Daca exista o mancare de care a auzit toata lumea si pe care toti o iubesc, atunci probabil ca aceasta este pizza.

Cine ar putea spune nu crustei sale crocante,  toppingurilor apetisante si branzei gustoase? Nimeni. O felie aburinda cu mozzarella este oricand un adevarat deliciu.

Pizza este atat de populara in toate colturile lumii, incat au aparut sute de versiuni, cu felurite amestecuri de ingrediente, condimente sau tipuri de blat. 

Nu multe lucruri sunt cunoscute despre pizza, in afara de faptul ca aceasta este aproape unanim asociata cu Italia, mai exact cu orasul Napoli. Exista, insa, multe conceptii (gresite sau nu) despre pizza.

Asa ca, ne-am hotarat sa dezbatem impreuna cele mai frecvente mituri din jurul acestui delicios preparat culinar.

1.    Mit: Pizza a fost inventata de italieni

Acesta este probabil cel mai raspandit mit. Nu italienii au inventat pizza. S-ar putea sa fie un adevar surprinzator pentru multi, tinand cont ca pizza este de sute de ani asociata cu italienii, iar acestia o prepara cu mandrie si pricepere de atat de mult timp.

Deși versiunea de pizza cu sos de tomate, busuioc și branza (cunoscuta ca Margherita) provine din Napoli, nu este integral meritul italienilor pentru inventarea acestui indragit fel de mancare. Numeroase insemnari istorice atesta faptul ca, in Grecia Antica, se servea un soi de paine plata cu legume coapte, sau cu ulei de masline, numit pitta. Sa fie oare o simpla coincidenta de nume si de reteta?

2.    Mit: Pizza nu trebuie mancata cu furculita si cutitul

Multi considera ca este neobisnuit sa manance pizza traditionala italiana cu un cutit si o furculita, deoarece oamenii obisnuiau sa o serveasca direct cu mana, fara tacamuri. Ba, mai mult, se pare ca acum cateva sute de ani, pizza era considerata un fel de mancare pentru oamenii saraci, iar acestia o serveau cu mana si de aceea marginea blatului era mai groasa. Blatul mai gros le permitea acestora sa tina mai usor felia de pizza, iar ulterior marginea era aruncata.

De atunci si pana astazi, retetele au evoluat, iar obiceiurile de consum s-au schimbat. Asadar, nu exista un mod unanim acceptat in care pizza trebuie consumata. Este decizia fiecaruia daca foloseste un cutit si o furculita sau nu, desi in cele mai multe situatii, pizza este servita cu mana.

3.    Mit: Italienii servesc pizza pepperoni

Avem vesti bune, dar si vesti mai putin placute pentru iubitorii de pizza pepperoni. Vestea buna este ca puteti comanda pizza pepperoni oriune in Italia. Vestea proasta este ca nu veti  primi nimic care sa contina carnati sau salam, intrucat ceea ce noi numim pepperoni (adica acei carnaciori picanti foarte gustosi) nu exista in Italia. Daca veti comanda acest tip de pizza, veți primi peperoni (cu un singur “p”), adica ardei. Carnatii afumati din amestec de carne de vita si porc au fost adaugati pe pizza de catre americani. In Italia nu exista acest tip de pizza care sa contina carnaciori condimentati, iar echivalentul acesteia are o cu totul alta denumire (“salamino picante”).

 

4.    Mit: Pizza poate fi consumata doar la pranz sau cina 

Pizza este adesea consumata la orele tarzii ale zilei. Contrar credintei populare, aceasta este un aliment perfect pentru a fi servit dimineata. Cu amestecul sau echilibrat de ierburi, carbohidrati, grasimi si proteine, pizza este o mancare hranitoare, care va ajuta sa mentineti senzatia de satietate o perioada mai lunga de timp. Pizza poate fi consumata in orice moment al zilei, fara regrete sau mustrari de constiinta. 

Probabil ca nu vom sti niciodata de unde au pornit toate aceste mituri, dar ceea ce stim sigur este ca preparam retete de pizza pentru toate gusturile si pentru toate momentele zilei!